Logo Tasarımında Font Seçimi ve Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Logo tasarımında font seçiminden bahsetmeden önce “Font Nedir, Tasarımdaki Önemi Nedir?” bunlardan bahsetmemiz gerekir.
Font; harflerin şekil, boy, genişlik vb. özellikleriyle bir bütün olan, metni grafiksel olarak temsil eden her yazı tipine denilmektedir. Örnek verecek olursak; bazı yazı tipleri tırnaklı ve keskin köşelidir ve sert bir izlenim oluşturur. Bazı fontlar ise tırnaksız ve yumuşak köşelere sahiptir. Tasarımcılar için hem baskı hem dijital çalışmalarda font birincil tasarım öğeleri arasında yer alır. Fontlar yazı tiplerini ifade etmesinin yanı sıra markaların da görünen yüzünü temsil etmektedir.
Logo; kelime veya kelimelerle oluşturulan, bir işletme, kurum veya bireysel bir oluşumun imajını ve özelliklerini görsel olarak yansıtan, dijital ve basılı olmak üzere hemen hemen her alanda kullanılabilen bir tasarım öğesidir. Logo tasarım; markayı, ürünü ve hizmeti diğer rakiplerden ayırt etmek için kullanılmaktadır. Okuryazarlığın düşük olduğu dönemlerde ürünlerin fark edilmesini sağlamak için yapılan işaretlemeler logo tasarımın temelini oluşturmuş, zaman içerisinde dönüşüm geçirerek günümüzdeki modern evreye ulaşmıştır.
Kurumsal kimlikler; farklı renk, sembol, çizgi ve karakterlerden oluşturulan logolar kimliğin öğesini yansıtmaktadır. Bunlar kurumsal kimlik oluşumunda önemli aşamadır.
Ürünleri farklılaştırmak adına yapılan işaretlemeler, logo tarihinin temellerini atmıştır. Okuryazarlığın düşük olduğu dönemlerde oldukça faydalı olan bu yöntem, yıllar içinde dönüşüm geçirerek günümüzdeki modern evresine ulaşmıştır. Farklı renklerden, çizgilerden, sembollerden ve yazı karakterlerinden oluşarak kurumsal kimliğin özelliklerini yansıtır. Hedef kitleye en direkt ve önemli mesaj iletme şeklidir. Bu nedenle logo tasarımın profesyonel biçimde tasarlanması, markanın imajı açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Logotype olarak bilinen kısım logolardaki yazılı alanları ifade eder. Kurumun imajını belli eden görsel simgelere ise amblem denir.
Logo tasarımı söz konusu olduğunda en önemli seçim fontlardır. Diğer tasarım çalışmalarında olduğu gibi fontlar, verilmek istenen mesajı ifade etmenin en pratik yollarındandır. Fontu büyük bir titizlikle seçmek gerekmektedir.
Bu yazımızda Logo tasarımında font seçimi ve kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri maddeler halinde inceleyeceğiz…
1. Okunulabilirliği Daha Kolay Fontlar Seçilmeli
Seçmiş olduğumuz font veya tipografi tasarımları hem bütün olarak hem de harf harf bakıldığında kolay okunabilir özellikte olmalıdır. Fazla karışık yazı tipleri ve tarzlarından uzak durmak gerekmektedir. Aksi durumda marka isminin yanlış okunmasına ve akılda kalmasına sebep olabilmektedir.
2. Markaya Uygun Özgün Font Kullanılmalı
Var olan fontları kullanmanın hiçbir sakıncası yoktur fakat logoyu daha dikkat çekici, farklı ve çarpıcı hale getirmek için seçtiğimiz fontlara ufak ama akıllı dokunuşlar yapılabilir.
3. Amblem ya da Sembollerle Uyumlu Fontlar Tercih Edilmeli
Yazı karakterinin ya da fontun sembolik kısım yani amblem ile uyumlu olması gerekir. Örnek verecek olursak; oval, yuvarlak hatlı amblemin yanında keskin hatlara sahip göz yoran bir font seçmek uygun değildir. Logo tasarımında font ve amblem birbirini tamamlamalı, uyum içinde olmalıdır.
4. Harf Aralıklarına Dikkat Edilmeli
Harf aralıkları yalnızca logo tasarımında değil tipografinin, grafik tasarımın her alanında oldukça önemlidir. Tüm harf aralıklarının, espasların aynı oranda olmasına özen gösterilmelidir. Harf aralıkları aşırı sıkışık ya da aşırı açık harfler, kötü algı oluşmasına sebep olabilmektedir.
Logo tasarımında veya diğer tasarım çalışmalarında kullanabileceğiniz ücretsiz olan fontları örnek vereceğimiz bu ve bunun gibi birçok siteden seçebilir, tasarımlarınızda kullanabilirsiniz.
- Dafont
- Google Fonts
- Fonttr
- com
- 1001 Fonts
- FontSquirrel
- Adobe Fonts
- FontSpring
- Typekit
Jale K.
Nisan 18, 2022 at 7:47 pmLogo tasarımı ve font seçimi ile ilgili çok faydalı bir yazı oldu. Faydalı bilgi için teşekkür ederim.
Furkan Çakmak
Şubat 25, 2023 at 3:56 pmGiriş aşamasındaki arkadaşlar için yapmış olduğunuz faydalı çalışmadan ve vermiş olduğunuz kaynaklardan dolayı teşekkürler.